lunes, 27 de octubre de 2014

REFERÈNCIES ANTROPOLÒGIQUES I CULTURALS DEL JOC POPULAR DE LA TROMPA EN LA COMUNITAT VALENCIANA.


He decidit posar aquest joc, ja que en el meu poble es el joc popular tradicional al que totes les generacions han jugat en la seva joventut, el meu avi de 75 anys jugava amb els seus amics, mon pare de 45 anys també i jo igual que ells quant tenia 10 anys jugava amb els amics.

La trompa és un dels joguets més antics i que perviu hui en dia. El seu origen és incert, aquestes foren jocs comuns entre grecs i romans, a més de en altres cultures orientals i americanes. El joguet en si, es basa en un cos, capaç de rodar sobre la seva punta, per a fer-la girar, se li enrotlla un cordell al seu voltant, una vegada enrotllat, es llança la trompa a l’aire i s’estira de la punta del cordell, fent-la així girar sobre si mateix. Es per açò que els cordells solien tenir algun tipus d’anella en la part final per a agafar-la amb la mà.

Les trompes antigament es feien de fusta dura per a aguantar els colps de les trompes adversàries, normalment les feia el fuster o artesà del poble, hui en dia es fabriquen de plàstic i el cordell du un mecanisme amb el qual facilita molt fer-la ballar correctament.

La trompa no ha sigut utilitzada solament com a joguet, també ha servit per a fer rituals i alguns experts afirmen que es va utilitzar en algun moment històric per a fer foc.
El disseny i els materials de fabricació han evolucionat amb el temps, encara que de forma diferent en cada continent, al igual que la forma de jugar.
Segons el meu avi, ballar la trompa es sol posar de moda en èpoques en les que no fa molt de fred al carrer i tampoc plou, coincidint en les edats de 10 a 13 anys en les que els xiquets van a l’escola, veuen als companys amb trompes i decideixen comprar-se’n una. Per a jugar, es busca un tros de terra de material llis i sense obstacles per a que la trompa pugui rodar sense dificultats.

Hi han moltes formes de jugar, varien inclús en el mateix poble segons la experiència dels jugadors. Quant els jugadors comencen a aprendre a ballar la trompa, la finalitat del joc es simplement aconseguir fer-la rodar el màxim temps possible. Quant comencen a ser experts en açò, es dibuixa un cercle en terra i es ballen les trompes dins, la trompa que més temps es manté rodant en l’interior guanya, i com a premi el propietari de la trompa guanyadora es queda amb la trompa del contrari. Segons mon pare, quant els jugadors començaven a avorrir-se llimaven les puntes redones de les trompes deixant-les amb punta afilada i jugaven a que cada vegada un feia ballar la trompa en l’interior del cercle i la resta de companys llançaven la seua trompa e intentaven partir la del company.


                            

BIBLIOGRAFIA:

-http://www.manuales.com/manual-de/la-peonza-un-juguete-antiquisimo (d'aci he tret un poc la història i orige de la trompa)

-La resta del contingut de l'arxiu es d'elaboració pròpia, junt amb les vivències i ajudes de mon pare i el meu avi.



                                                                             



No hay comentarios:

Publicar un comentario